Робота в Чехії лікарем

ВИЗНАННЯ УКРАЇНСЬКОГО ДИПЛОМА ЛІКАРЯ В ЧЕХІЇ І ПОДАЛЬШЕ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ В ЄВРОСОЮЗІ

Мета цієї програми - допомогти підтвердити диплом про медичну освіту, вивчити чеську мову та успішно здати апробаційні іспит.

Переваги нашої програми:

• Допомога на всіх етапах процесу визнання диплома

• Курс чеської мови з вивченням медичної термінології

• Профільні курси на медичному факультеті державного ВНЗ

• Допомога при пошуку медичної практики

 

Крім всіх необхідних консультацій і курсів чеської мови в програму так само входить допомога при проходженні апробації. Апробація - процес отримання професійної кваліфікації для здійснення медичної діяльності.

Ще до приїзду в Чехію необхідно почати підготовку для проходження апробації, а значить - почати вивчати чеську мову та пройти процес нострифікації диплома. Для нострифікації потрібно відправити необхідні документи в компанію «STUDY PLUS», щоб ми могли якомога швидше зайнятися їх підготовкою.

Учасники програми

Учасниками програми «Визнання диплома лікаря за допомогою компанії «STUDY PLUS» можуть бути:

• Випускники медичних ВНЗ України і колишніх країн СНД без проходження інтернатури по цій сфері медицини (в такому випадку, після закінчення етапу апробації необхідно буде пройти практику і здати атестаційні іспити - інтернатуру);

• Випускники медичних ВНЗ України і колишніх країн СНД без проходження інтернатури по стоматології (після закінчення етапу апробації лікар-стоматолог має право працювати на території Чеської Республіки без проходження атестаційних іспитів);

• Лікарі з досвідом роботи за різними спеціалізаціями при наявності диплома про вищу медичну освіту, отриману в Україні та колишніх країнах СНД, а також при відсутності судимостей.

ВАРТІСТЬ ПРОГРАМИ 3999 ЄВРО

Процедура роботи за програмою «Інтеграційна програма для лікарів в Чехії»

(комплексний опис процесу апробації та визнання практики)

За чинним в Чехії законодавству процес переатестації і інтеграції лікарів в чеську систему охорони здоров'я має кілька етапів.

Етап 1: Визнання документа про освіту

Для визнання закордонного медичного диплома в Чехії лікаря необхідно:

1. Надати переклад диплома про вищу медичну освіту на чеську мову у чеського судового перекладача.

2. Подати заяву на нострифікацію диплома у вузі, який має акредитацію за відповідним фахом.

 

Етап 2: Апробація

Другим етапом є здача спеціального апробаційної іспиту при міністерстві охорони здоров'я Чехії. Даний іспит організовується для 3х категорій фахівців:

• загальна медицина;

• стоматологія;

• фармакологія.

Заява на здачу іспиту подається щороку до 15 березня, або до 15 вересня. Перша частина іспиту реалізується орієнтовно з 15 квітня до 15 травня, і з 15 жовтня до 15 листопада.

До заяви додаються такі документи:

1. Нотаріально завірена копія диплома про вищу медичну освіту з додатком, перекладена на чеську мову чеським судовим перекладачем.

2. Нотаріально завірена копія підтвердження про визнання (нострифікації) диплома в Чехії.

3. Свідоцтво про проходження медичного обстеження з метою виявити відповідність вимогам професії з медичної точки зору.

4. Довідка про несудимість в Чехії не старше 90 днів.

5. Копія паспорта.

6. У разі якщо заявник змінив прізвище: нотаріально завірена копія свідоцтва про шлюб, перекладена на чеську мову чеським судовим перекладачем.

7. Копія свідоцтва про народження 7 000 крон (близько 290 євро).

Апробацію проводить міністерство охорони здоров'я, два рази на рік - у червні та грудні. (Оскільки ми починаємо оформлення документів ще до Вашого приїзду в Чеську Республіку, ми повинні отримати від Вас повну інформацію заздалегідь).

Після приїзду до Чехії лікар проходить прискорений курс чеської мови в обсязі 440 годин. Мовні курси в Празі починаються 11 вересня або 1 лютого в залежності від підгрупи.

Початок курсу

Кількість

Загалом годин

Годин на тиждень

Тижнів

11.09.

20

22

440

1.02.

20

22

440

 

Після цього Ви займаєтеся на курсах, організованих Факультетом охорони здоров'я одного з чеських університетів. Курс проводять досвідчені професори і медики, він являє собою теоретичну підготовку слухачів до трьох етапів іспитів для підтвердження кваліфікації.

Початок курсу

Кількість

Загалом годин

Годин на тиждень

Тижнів

1.10.

30

2

60

1.3.

30

2

60

 

Курс розрахований на 2 тижні занять, по 6 годин на день. Вартість курсів входить у вартість програми.

У разі, якщо не збереться група в кількості мін.5 людина, то курси проходять в Празі в Інституті післядипломної освіти в галузі охорони здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я Чеської Республіки.

 

Іспит розділений на екзаменаційні частини і практику:

Після проходження цього курсів, здається перший письмовий іспит на чеською мовою як перший етап процесу апробації. Тому радимо Вам почати вчити чеську мову та медичну термінологію на чеському вже до приїзду до Чехії або відкласти процес апробації на весну, щоб, приїхавши на річні курси, встигнути за півроку підготуватися до письмового іспиту

Перша частина іспиту (тест) пройде орієнтовно в квітні або в жовтні місяці. Якщо Ви складаєте іспит, то проходите далі. У разі не здачі однієї з 2 частин тесту, Ви не зможете перейти до практики, поки повторно не здасте не проторений іспит через півроку.

 

1.Письмовий іспит у вигляді тесту по цій сфері медицини

В рамках тесту проводиться перевірка професійних знань. Сам тест проводиться протягом 30 днів з моменту подачі документів. Прохідний бал - 60% і більше правильних відповідей. Тест можна здавати російською мовою.

Після здачі іспиту Ви отримаєте тимчасовий сертифікат про визнання кваліфікації лікаря на термін 6 місяців для проходження практики.

 

2. Письмовий іспит у вигляді тексту по системі охорони здоров'я Чехії

Тест оцінює системи охорони здоров'я і основ права у ставленні до надання медичної допомоги в Чехії. Тест можна здавати російською мовою.

Після письмового іспиту Ви разом з роботодавцем, у якого будете проходити практику, оформіть дозвіл на роботу в Чехії. Процес триває близько 30 днів. Після отримання дозволу на роботу Ви подаєте заяву на зміну типу візи з навчальної на робочу. Після цього Ви можете почати проходити практику.

1. Практика

Після здачі письмового іспиту лікар отримує тимчасовий дозвіл на працевлаштування в Чехії на позицію лікаря. З цим дозволом лікар повинен пройти 5-місячну практику в будь-якому медичному закладі під наглядом лікаря, який має право вести самостійну діяльність в Чехії. Практика зазвичай буває оплачуваної (4 тис. - 15 тис. Чеських крон за місяць).

В рамках практики лікар повинен розробити 5 аналізів конкретних випадків (case study). 1 аналіз буде обраний екзаменаційною комісією для захисту. Після закінчення практики лікар повинен здати останню частину іспиту.

2. Усний іспит

Після закінчення практики можна здавати останню частину апробаційної процесу - усний іспит. Вам потрібно буде захистити чеською мовою 1 з 5 історій хвороби, яку ви підготуєте за час проходження практики, так що приймальна комісія одночасно перевірить і Ваші знання чеської мови. У разі не здачі усного іспиту, лікар зможе спробувати знову, через півроку.

Даний іспит відрізняється для 3х категорій фахівців:

 

Лікарі загальної медицини здають іспит з наступних предметів:

• Педіатрія

• Терапія

• Хірургія

• Гінекологія

 

Стоматологи здають іспити з наступних предметів:

• Терапевтична стоматологія

• Оральная хірургія

• Ортопедична стоматологія

 

Фармакологи здають іспити з наступних предметів:

• Центральна нервова система

• Циркулярная і кровоносна система

• Дихальна система

• Травна система

• Руховий апарат

• Ендокринна система

• Хіміотерапія

• Частково:

1. Фармацевтична хімія

2. Контроль хімічних препаратів

3. Фармакологія

4. Фармакогнозія

5. Фармацевтичні технології

6. Соціальна фармакологія

 

Іспит проймає комісія з фахівців з усіх предметів, які приймаються на іспиті. Кожна частина здається окремому фахівцеві. В рамках іспиту перевіряються знання чеської мови. У разі якщо лікар не здасть усний іспит, він повинен перездавати весь іспит повністю, починаючи з письмового тесту.

 

Після здачі останнього іспиту видається сертифікат про визнання професійної кваліфікації лікаря в Чехії. Власник даного сертифікату прирівнюється до випускника чеського медичного вузу. Стоматолог, який отримає даний сертифікат, відразу після його отримання має право на самостійну роботу за фахом.

 

Для лікарів загальної медицини, які не проходили інтернатуру в своїй країні, даний етап є останнім. З моменту отримання даного сертифікату його власники можуть влаштовуватися на роботу в чеські медичні установи з метою спеціалізації на конкретну спеціальність, і підготовці до атестаційних іспитів по ній (даний етап аналогічний інтернатурі в країнах СНД). Лікарі всіх спеціалізацій загальної медицини, які повністю або частково пройшли інтернатуру в своїй країні, переходять до наступного етапу: визнання практики.

Стоматологи після отримання даного сертифікату мають право почати самостійну роботу за фахом.

 

Етап 3: Визнання практики

Власник сертифіката про визнання професійної кваліфікації лікаря в Чехії має право подати заяву на визнання професійної практики (інтернатури) в Чехії Міністерству охорони здоров'я Чехії. Визнана практика зараховується в спеціалізовану освіту лікарів у разі, якщо її обсяг і зміст відповідають чеським спеціалізованим освітнім програмам. Підтвердженням про проходження практики є підтвердження від головного лікаря медичного закладу, де була реалізована практика. Так само приймається т.зв. logbook з пройденими і підтвердженими етапами практики. Дані підтвердження повинні бути перекладені на чеську мову чеським судовим перекладачем. Результат визнання практики буває дуже індивідуальний. У разі якщо практика буде визнана частково, потрібно буде її доповнити в спеціалізованих медичних закладах. Визнанням практики повністю завершується процес визнання кваліфікації іноземного лікаря в Чехії.

 

Коли Ви вже прийняли рішення взяти участь в програмі і отримати можливість працювати лікарем в Чехії, ось Ваші подальші кроки:

1 етап: Укласти договір з «STUDY PLUS»

1. Заповнити анкету. Для початку Вам необхідно заповнити анкету учасника. Ваші особисті дані необхідні для договору з компанією «STUDY PLUS» і чеськими партнерами, підготовки документів, а також посольства. Будь ласка, будьте уважні, заповнюючи анкету, тому як всі документи будуть оформлені, відповідно до наданої Вами інформації.

2. Підписати 2 примірника договорів, наданих консультантом. Якщо у Вас немає можливості приїхати до нас в офіс до Києва або Ужгород, договір буде висланий Вам для більш швидкого його підписання в електронному варіанті і, одночасно, поштою (до 2-х днів).

Наша адреса для відправки поштою:

ТОВ «Стаді Плюс», пер. Інженерний, 4-Б, офіс 101, Київ - 01010, Україна

Після отримання договору, ми завіримо зі свого боку і надішлемо Вам 1 екземпляр.

Порядок дій:

1. Необхідно сплатити вартість послуг договору (у гривні за курсом НБУ на день оплати). Разом з договором, ми висилаємо рахунок-фактуру на оплату наших послуг, а також курсу наших партнерів, яка повинна бути здійснена протягом 10 днів. Після отримання підтвердження про оплату цілої суми або її першої частини на рахунок компанії STUDY PLUS  і рахунок наших партнерів, ми відразу готуємо всі необхідні документи для подачі на візу і посилаємо їх Вам поштою або надаємо в оригіналі, їли Ви підійдете до нм в офіс .

2. Потрібно надати копії таких документів: український паспорт, закордонний паспорт, свідоцтво про народження, ідентифікаційний код.

 

2 етап: Укласти договір з приймаючою стороною в Чехії - партнером компанії  STUDY PLUS .

1. Протягом 2-3 тижнів після підписання договору з  STUDY PLUS  отримати оригінали договорів з приймаючою стороною в Чехії, а також їх рахунок-фактуру для оплати послуг.

2. Підписати обидва примірника договору, екземпляр чеською мовою передати консультанту в Київському або Ужгородському офісі  STUDY PLUS .

3. Оплатити вартість послуг чеських партнерів компанії  STUDY PLUS  (в євро, згідно виставленої рахунку-фактурі) протягом 10 днів.

 

3 етап: Підготувати документи для отримання візи.

1. Додатково оформити наступні документи:

• Довідку про несудимість на батьківщині. Довідка дійсна близько 180 днів для посольства;

• Довідка з банку про залишок суми на картці. Сума повинна бути не менше 120 000 крон (~ 4500 євро). У довідці з банку обов'язково повинні бути вказані такі дані: 1) ПІБ; 2) номер рахунку; 3) номер карти; 4) назва карти; 5) залишок на рахунку. Картка повинна бути російською або українською мовою. До довідки повинні бути обов'язково прикладена міжнародна банківська картка (Visa, Master Card, Maestro);

2. Перераховані вище документи перевести на чеський у присяжного перекладача при посольстві Чехії;

3. Клієнт підписує Акт прийому-передачі документів.

Для громадян України в вартість послуг включено переклади на чеську мову наступних документів: довідка про несудимість, довідка з банку про наявність коштів. Переклад додаткових документів оплачується окремо. Громадяни Росії, Білорусії, Казахстану та ін. Країн оплачують додатково послуги перекладу всіх документів.

 

4 етап: Отримання візи в Чехію

1. Заповнену заяву для подачі на візу або інструкцію щодо заповнення

2. Отримати детальну консультацію перед подачею документів в офісі / по телефону. Консультант повинен надати клієнту повний пакет документів, підтвердження запису в консульство, можливі питання-відповіді, заповнені анкети (біла + зелена);

3. Клієнт підписує Акт виконаних робіт в 2-х примірниках;

4. Студентам, які виїжджають за програмою «Вища освіта в Чехії», необхідно подавати документи на тип візи: «Довгострокове перебування з метою навчання», іншими словами «ВНЖ»

5. Підтвердження про резервацію житла;

6. Медична страховка від чеської страхової компанії (за бажанням, оплачується окремо по приїзду до Чехії (160-250 євро, ціна може змінюватися в залежності від страхового покриття);

7. Заповнений бланк довідки про несудимість.

Термін розгляду візи складе близько 60 днів, також додатковий час займе пересилання документів. Для цього планувати процес оформлення документів і їх подачу необхідно заздалегідь.

Для подачі документів в Консульство Чехії потрібно попередньо записуватися. Бувають випадки, коли запис проводиться за 1-2 місяці до моменту подачі документів, тому і це потрібно розраховувати заздалегідь.

Даний тип візи передбачає, що студент вже знайомий з чеською мовою. Якщо студент не володіє ним на достатньому рівні, то для проходження співбесіди потрібно подбати про перекладача.

5 етап: Підготувати пакет документів для нострифікації диплома:

• Диплом про вищу освіту або його нотаріально завірена копія.

• Додаток до диплома або його нотаріально завірена копія.

• Довіреність на співробітника партнера компанії STUDY PLUS в Чехії для нострифікації диплома в Чехії - за пропонованим шаблоном.

6 етап: Виїзд в Чехію

Мінімально за 1 тиждень до від'їзду повідомте співробітнику  STUDY PLUS , ніж Ви їдете, за яким маршрутом, час приїзду до Чехії. Також перед виїздом Ви отримаєте наступні документи:

  • «Перші кроки в Чехії»,
  • «Що взяти з собою в Чехію»,
  • «Адреси та телефони чеських партнерів компанії STUDY PLUS  для клієнтів».

 

Для перетину кордону потрібно:

• Гроші + банківська карту;

• Закордонний паспорт з дійсною візою;

• Копія першої сторінки закордонного паспорта;

• Якщо Ви будете отримувати з вузу (факультативно);

• Телефони та координати кураторів в Чехії (дамо Вам ми);

• Свідоцтво про народження + копія.

 

У Чехії наш партнер зустрічається з клієнтом, надає йому житло, розповідає про перші кроки в Чехії (реєстрація в поліції, екскурсія по місту, обмін валюти, купівля мобільного телефону, дзвінки на батьківщину і т.п.).

Протягом першого місяця лікарі:

- проходять адаптацію в країні;

- вивчають чеську мову. Уроки чеської мови проходять в освітньому центрі в офісі чеських партнерів компанії  STUDY PLUS  в Празі;

- проходять медичне обстеження і т.д.

 

Певні ризики і повернення коштів:

1. До основних ризиків участі в програмі відносять перш за все відмова у візі в Чеську Республіку. Імовірність такого досить невелика, але все ж вона існує і виключати її не можна. У разі відмови лікаря в візі в Чехію, чеські партнери повертають всю суму, за винятком витрат на підготовку документів (700 євро). Вартість послуг компанії  STUDY PLUS  не повертається розмірі 100 євро, однак може бути використана для будь-якої іншої програми компанії за умови реєстрації на неї протягом 3х місяців.

2. Так само до одного з основних ризиків відносять і відмова в нострифікації диплома лікаря. Але такий розвиток подій відбувається вкрай рідко (ймовірність менше 1%), і компанія  STUDY PLUS  зробить все можливе, щоб цього уникнути. Ми докладемо всіх зусиль до того, щоб визнання Вашого диплому пройшло вдало. У деяких випадках процес нострифікації займає досить довгий час, в зв'язку з цим ми готові перевести лікаря в наступну групу. У разі відмови ВНЗ а потім і Міністерства освіти в нострифікації диплома - повертається повна вартість за винятком витрат на оформлення і подачу документів (700 євро). Вартість послуг компанії  STUDY PLUS не повертається розмірі 100 євро, однак може бути використана для будь-якої іншої програми компанії за умови реєстрації на неї протягом 3х місяців.

3. У разі, якщо лікар не здасть необхідні іспити - оплата поверненню не підлягає. Однак, чеські партнери компанії  STUDY PLUS  склали свою програму так, щоб звести цю ймовірність до мінімуму. Крім того, в разі нездачі іспиту, студент може ще раз повторно пройти курси (без будь-яких доплат). Від учасника програми потрібно тільки максимальна посидючість в підготовці до кожного етапу апробації.

 

ВИНИКЛИ ПИТАННЯ? БАЖАЄТЕ ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ ЧИ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ ПО ПРОГРАМІ? 
З цих та інших питань звертайтесь до співробітників компанії STUDY PLUS!

Телефони київського офісу:
☎+38 (044) 221-70-60
☎+38 (097) 954-49-49
☎+38 (099) 254-49-49
☎+38 (063) 954-49-49

Телефони ужгородського офісу:
☎+38 (098) 484-49-49
☎+38 (095) 484-49-49
☎+38 (073) 484-49-49

З повагою, команда компанії STUDY PLUS!